Egyszerűen nem tudom, hol kezdjem. Őrült a film. Groteszk, szürreális, összetett művészi alkotás. Ádám almái. Az egész olyan nyugodt, olyan természetességgel mutatja be a halált, a bűnt, a mentális betegségeket, hogy friss élményként nem tudom hová rakni. Azt hiszem összefoglalónak bőven elég ennyi: adott egy neonáci börtöntöltelék (Adam), akinek egy templomban kell közmunkát végeznie. A templomban él egy pap (Ivan) meg pár ember, akik hasonló okból kerültek oda, mint Adam (Gunnar, Khalid és később Sarah). Amikor megérkezik Adam, Ivan közli vele, hogy mindenkinek választani kell egy célt: Adam – gondolom félig poénból – közli, hogy ő almás lepényt fog sütni. Ivan örül, rábólint és meghagyja Adam-nak, hogy ezentúl ő gondozza az almafát és amint megértek a gyümölcsök, készítsen lepényt. Időközben a fával mindenféle szerencsétlenségek történnek úgy mint madarak lepik el, majd kukacok és igen végül belecsap a villám. Nem árulok el mindent, szóval nézzétek meg és kiderült, hogy Adam-nak végül sikerül-e lepényt sütni :) Trailert nem kaptok, mert szerintem borzalmas lett, ez alapján sose nézném meg, sőt amúgyse akartam, mert belepörgettem és uncsinak találtam. De Dani rámszólt, hogy ezt látnom kell, szóval megnéztem. (Újabb köszi)

Tudom, ez alapján még nem néznétek meg, szóval egy kis karakterelemzés.
Adam: erőszakos, magának való, két lábbal a földön járó ember. A film során teljes jellemátalakuláson megy keresztül, pedig az elején próbálja kikészíteni a papot, próbál mindenkit megfélemlíteni. Szóval teljesen annak megfelelően viselkedik, hogy épp a börtönből jött.
Ivan: egy jóságos pap, aki mindent a rózsaszín szemüvegén keresztül lát, ezért általában flúgosnak is tartják. Talán kicsit az is. Az agya blokkolja azokat az információkat, amik belerondíthatnak a világképébe, miszerint Isten jó és mindenki más is jó. Adam idővel megtudja, hogy Ivan felesége megölte magát, mert gyermekük bénán született. Adam módszeresen tönkreteszi azzal, hogy szembesíti a valósággal, de végül egy szerencsétlen (vagy szerencsés?) véletlen során… (ezt kisípolom, tessék megnézni).
Gunnar: egy lecsúszott teniszcsillag, aki állandóan iszik és eszik. (Egy ideig vele van egy fehér cicus is.) Azt hinnéd nincs sok szerepe a filmben, de általában tőle tudunk meg olyan pluszinformációkat, amiktől a történet halad előre.
Khalid: a legnagyobb arc, iszonyat jó beszólásai vannak. Amúgy az ő rossz tulajdonsága, hogy benzinkutakat és egyebeket szeret rabolni, meg lődözni is eléggé szeret…
Dr. Kolberg: az ő alakja teljesen groteszk. Egyszerűen nem tudod, hogy vele nevess-e, amikor valaki meghal, vagy amikor félig mosolygó arccal megjegyzi Ivan-nak (aki szerinte többször is haldoklik a filmben), hogy menjen haza, mert kell az ágy. Vagy amikor, felháborodik, hogy hogyan élhet Ivan még mindig, mert más azzal a sérüléssel (nem árulom el, hogy milyennel), már rég halott lenne és nem sajtburgert enne a kertben. Amúgy az egész film alatt ő az ügyeletes realista és ő az, aki mindenkit megjavít (persze csak testileg), amíg lehet, utána pedig a legnagyobb természetességgel engedi útjára. Mint valami autószerelő tényleg.

Nem tudom megállni, hogy a szimbolikáról ne beszéljek kicsit. Először is az almafa. Templom, almafa… hm vajon mi lehet? Jó, de nem egyszerűen csak a bibliai utalás. Ahogy azt már említettem, a fával mindenféle rossz dolog történik, olyan mintha össze lenne kötve Adam-mal, akinek a bűnei a fán látszanak meg. Tehát kicsit keveri az eredendő bűnt, az egyiptomi 10 csapást (jó nem 10, de azért csapás) meg még jópár dolgot. Ennél jobban nem ástam bele magam a Bibliába.
Az igazság és hazugság egyensúlya is fő téma. Mennyire jó, ha valaki tudja és elfogadja az igazságot? Jobb ha hazugságban él, de boldog? Vajon az tényleg hazugság? Nem csak egy más gondolkodás? Amikor Adam végre megérteti Ivan-nal, hogy mi a valóság, egyedül a doki örül neki, a többiek utálják érte. Adam úgy gondolta, hogy mindegyik elítélt pontosan olyan, mint amikor odakerült. Viszont amikor már nincs ott Ivan támasznak, kiderül, hogy mindkettő sokkal rosszabb, ha nincs ki vezesse őket. A hit és a tudás vajon megférnek egymás mellett?

 

Vajon ha választani kéne, hogy hit vagy tudás, te melyiket választanád?

Címkék: film adam almái

A bejegyzés trackback címe:

https://angyalkucko.blog.hu/api/trackback/id/tr842126006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása